Jak se žije prťátkům v Severce - díl II., POLOČAS
Hanča, 21. 2. 2012 21:50

Nejmladší družina má za sebou první pololetí své činnosti a tak jsme si s dětmi na schůzce povídali a trochu rekapitulovali. Co už umíme a co jsme spolu zažili?

K mé velké radosti si toho děti hodně pamatovaly, i když ve vykřikování dalších a dalších věcí vedli s přehledem jako obvykle ti živější :-) Zapojili se ale všichni a tak jsme si postupně na tabulli napsali:

  • učíme se nové věci. Co do obliby u dětí vede UZLOVÁNÍ. Uvidíme, kolik jich nakonec půjde na Dračí smyčku a jak uspějí. Šmodrchat uzláky ale baví všechny a co mám zprávy od rodičů, v některých rodinách je neustále něco přivázané a zauzlované :-) Snad se dětem do života budou hodit i další dovednosti, například první základy ošetřování (šátkové obvazy a co najdeme v lékárničce), nebo stopování podle pochodových značek (což tvoří pro děti první setkání s pohybem v přírodě podle nějakých značek a brzy na to navážeme značkami turistickými).
  • chodíme na výlety a jezdíme na výpravy. Spočítali jsme, že jsme byli spolu venku už 4x: na Prvním výletě s pokladem, na druhém výletě Vlakem na vláčky, 8 odvážlivců se vydalo na Vánoční výpravu a silným a zmrzlým zážitkem byl Zimní výlet za sněhem do Žďáru nad Sázavou. Naši pochvalu si vysloužili čtyři nejmenší Severáčci, kteří byli zatím na všech 4 výletech: Ondra a Marek Svadbíkovi, Dáda a Matěj.
  • tvoříme. Vyráběli jsme masky na obličej, figurky velbloudů a kutálecích opic :-), na Vánoční výpravě stromečky, a další a další. Hlavně ale mooooc rádi kreslíme - jak jsou na stole pastelky, všichni jsou spokojení. Umíme ale taky vzít do ruky nůžky a lepidlo, jen ty stoly pak musí vedoucí po nás pořádně utřít...
  • hrajeme hry. To nás samozřejmě baví nejvíc. Už se moc těšíme, až bude venku hezky a budeme si zase chodit hrát ven.
  • sbíráme nálepky. Jaké? Přece našich pěti ZVÍŘÁTEK, která nás provázejí různými úkoly. Medvídě, sovička, koťátko, mraveneček a ptáčátko. Ale o tom jsme vám povídali minule, že? Jednou za čas vyhodnotíme, kdo nasbíral nálepek nejvíc a ten dostane odměnu.
  • už známe klubovnu a učíme se znát Severku. Víme, že té největší klubovně se říká sál. Víme, co si nosit na schůzky a taky víme, kdo je tady šéf :-) (Hanča, Alča a Terka. A šéf celé Severky Víťa). Většina z nás už má Severácká trička a nosí je i na schůzky a na výlety.
  • taky máme krásné deníky, do kterých si kreslíme obrázky, lepíme nálepky a různé zajímavosti k tomu, co se zrovna učíme. Abychom tam měli i něco na památku, nalepili jsme si tam i nějaké fotky z výletů, co nám vytiskly holky vedoucí.

Tohle všechno už umíme. A tentokrát jsme si povídali o tom, co jsou to PRAVIDLA a k čemu jsou dobrá. Že je to hlavně proto, aby hra všechny bavila, byla spravedlivá a aby fungovala. Aby nás bavila ta naše hra, začali jsme si taky dávat nějaká pravidla. A přišli jsme na to, že jich už vlastně plno máme a známe. Například:

  • všichni jsme kamarádi. Jasně, že někdo je kamarád víc a někdo míň, ale kamarádi jsme všichni a co z toho pro nás dál plyne, o tom si ještě budeme povídat...
  • všichni se na potkání a na rozloučenou zdravíme a taky si tykáme :-)
  • když někdo mluví, neskáčeme mu do řeči a posloucháme. Jen na to ještě občas zapomínáme :-)

Na poslední schůzce jsme si taky vyrobili krásný nápis na nástěnku - NEJMLADŠÍ. Každé písmenko nakreslil někdo a na koho nezbylo, vybarvoval zvířátko. Na nástěnku si budeme dávat všechny důležité novinky, tak se přijďte podívat.

Tak co myslíte - udělali jsme od září pokrok? No, my všichni i s Terkou a Alčou myslíme, že obrovský :-) Můžete být na nás pyšní.

Hanča

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.