Nejmladší se vrhli na Nováčkovskou zkoušku
Hanča, 17. 2. 2013 13:27

A s jakou vervou :-) S první podepsanou zkouškou se rozjela vlna dalších a na každé schůzce se hlásí plno zájemců, kteří si chtějí nějakou splnit...

Pokud by snad někdo z nečlenů oddílu nevěděl, co to znamená, vysvětlím:

Nováčkovská zkouška je soubor tábornických dovedností a úkolů, základních znalostí, které by měli/mohli zvládnout i menší nebo noví členové oddílu. V současné době obsahuje 26 řádků, které je třeba mít splněné = podepsané od vedoucího. Poslední řádek představuje "Náčelníkovo závěrečné přezkoušení", po kterém má nováček splněnou celou zkoušku a může dostat oddílový šátek. Ten dostane na slavnostním nástupu, pokud správně přednese oddílový slib. A pak teprve se stává TÁBORNÍKEM, do té doby je NOVÁČKEM.

Protože se naši Nejmladší většinou až letos učí číst a psát (chodí do první třídy), začali jsme s poctivým plněním NZ až teď. Však je to velký pokrok a parádní změna, když už nemusíme každou hru zvažovat, jestli se v ní náhodou nečte nebo nepíše - už to zvládneme :-) Takže jsme třeba teď na minulé schůzce vyplňovali takovou malou křížovku - určovali listnaté a jehličnaté stromy.

Všichni Nejmladší by už měli mít deník/sešit, většinou využili možnosti pořídit si na něj Severácký obal. V deníku mají nalepenou Nováčkovskou zkoušku a postupně si sem lepí kartičky se znalostmi. Pak si sem můžou dávat zvadla na výpravy, fotky a další suvenýry z akcí, mnozí už si sem píšou krátké dojmy z výprav.

A jaké kartičky už máme a co bychom měli umět?

  • POCHODOVÉ ZNAČKY - na kartičce je jich 16, je potřeba znát většinu z nich, a to jak umět je nakreslit nebo složit, tak naopak poznat a pojmenovat nakreslené. A navíc vědět, jak se vytváří a používají. Brnkačka, použili jsme už na výletech několikrát a všichni si to vyzkoušeli.
  • UZLY - tak těch už šikovnější z nás umí 8! Očko, poutko, přezka, liščí smyčka, osmička, dračí smyčka, ambulák a lodní smyčka :-) Že je to těžké? Kdepak, stačí pochopit základní zákonitosti, jak se uzly tvoří, a pak už to jde samo. Tyhle uzly jsou úplně základní a řadu z nich používáte, ani o tom nevíte :-)
  • MAPOVÉ A TURISTICKÉ ZNAČKY - těch je opravdu hodně, takže u Nejmladších nám stačí, když znají zatím základy. Ostatní najdou na mapě. Zrovna teď na výletě na běžkách jsem s kamarády koukala na turistickou značku Konec značení, která není tolik běžná. Musím to hned povykládat našim dětem.
  • STROMY LISTNATÉ a JEHLIČNATÉ - to už znají opravdu téměř všichni. Listnatých chceme aspoň 5 a jehličnaté 4. Ty další přijdou na řadu později.
  • VYBAVENÍ NA VÝPRAVU a SBALENÍ BATOHU - během povídání jsme zjistili, že děti, co s náma jezdí na výpravy, už to vlastně všechno znají. Teď jen naučit se to sbalit do batohu každý sám a bude to :-) populární je taky našich 5P: pití, pláštěnka, peníze, pokrývka hlavy, pevné boty/ponožky. V létě nahrazují plavky :-)
  • A krom toho umíme i další věci, třeba šátkové obvazy, lesní zvířata, atd., ale nemáme v deníku ještě kartičky :-)

Vidíte? Kdo se bude trochu snažit, může mít brzo splněných prvních 5 zkoušek! A k čemu že nám to vlastně je? No přece abychom se uměli na výpravě o sebe postarat, vyznali se na výletě v lese, rozuměli přírodě... No však uvidíte sami. To ale musíte i vy ostatní začít jezdit na výpravy :-)

Hanča

Připomínám novou rubriku Nejmladší, kterou najdete vlevo v menu O nás.

alt alt alt alt