Co je psáno, to je dáno...
Hanča, 8. 4. 2014 12:31

I když jsou naši nejmladší zatím teprve v první, druhé nebo třetí třídě, někteří jsou už hotoví kronikáři :-) Těším se, jak budou jednou jejich Severácké deníky vytuněné. Jak se jim to prozatím daří, to se dozvíte v tomto článku.

Zatímco Kačeři si společně vedou skvělou družinovou kroniku, my jsme se tak daleko ještě nedostali. S písemným projevem mnozí Nejmladší teprve zápasí, ale i tak se už snažíme je vést k tomu, aby měli svůj oddílový deník. Na minulé schůzce jsme se deníkům zase chvilku věnovali a tak vám přináším několik rad a taky fotek:

  • je jedno, jestli zvolíte deník s tlustými deskami, nebo obyčejný sešit. Může mít linky, čtverečky a nebo čistě bílé listy. Důležité je jen to, aby bylo z deníku poznat, čí je a jak se o něj jeho majitel stará.
  • na první pohled zaujme obal deníku. Snažíme se v tom dětem pomoci, a tak už většna nafasovala barevný papír s logem Severky, někteří pak jako doplněk samolepku se svým jménem. Když však pomůžou i rodiče, je možné si na deník vyrobit třeba obal plátěný, kožešinový, jinak vyzdobený... To nás možná čeká v budoucnu, až budeme v tom psaní trochu šikovnější. Zatím by postačil aspoň průhledný obal jako na sešit, aby náš deník třeba na výpravě tolik netrpěl.
  • do deníku patří vše, co tam jeho majitel chce mít a co souvisí se Severkou. Takže třeba nováčkovská zkouška, zvadla na výpravy, obrázky či pohledy z výprav, fotky (občas nějaké dětem vytiskneme). Je možné nakreslit obrázek, napsat povídání, nalepit nějaký suvenýr... Taky do deníku lepíme oddílové naučné kartičky, třeba uzly nebo pochodové značky.

Na fotkách vám představujeme nejprve několik vzorů obalu deníku (z minulosti Severky), samolepku, jakou děti dostaly. Na dalším obrázku najdete kopii jedné dvoustrany historického deníku z roku 1991, někoho z bývalých členů Severky. No a na závěr jsem nemohla odolat - představuji vám dva nadějné oddílové kronikáře: pěkně a slibně má deník vedený Dáda. A oddílovým psavcem (že by to měl můj synovec po mně? :-) ) je zřejmě Robin, ten má totiž z každé výpravy plno nákresů a zápisků. Často s Terkou a Alčou vzpomínáme, jak nám detailně popisoval, co vše je na obrázku rozhledny na Borůvkové hoře (Podzimáky 2012). Na dalších obrázcích pak najdete popis Letního vandru 2013 (lodě) a z podzimní Krkatky (ty nápisy Džůboks a QC opravdu na základně takto jsou). Další povedené kousky našich deníků vám vyfotím třeba zase příště...

Hanča