Rodinka VÍKEND 2013 

Akce

Kdy:
26. 4. - 28. 4.
Pro koho:
rodiny, FC, vedoucí

Popis

Návrat ke tradici víkendových Rodinek, který chceme zaměřit zejména na nové rodiče :-)

Více o tradici zde.

Rekapitulace přihlášek:   12 + 16 + 7 = 35

  • Lužovi 2+2 , ale počet dětí posléze změněn na 0 :-(
  • Mynářovi 2+2
  • Zajdáci 1+2
  • Zahrádkovi 2+2
  • Fejfárek/Hesová 1+1
  • Svadbíci 2+3
  • Ticháčci 2+2
  • Drahošovi 2+2
  • Gazdovi 1+3
  • vedoucí až 7

Vzhledem k počtu a skladbě přihlášených a podle rozhodnutí porady pořadatelů z 21.3. zůstává akce uzavřena pro účastníky minulých víkendových - herních Rodinek. Chceme dát prostě šanci novým rodinám :-) Moc se omlouváme, mrzí nás to, ale takto jsme se rozhodli a máme k tomu důvod. Díky za pochopení.

A jak to dopadlo?

Kde jenom začít... Mám za sebou probírání se skoro 1500 fotkama z akce a měla jsem velký problém vybrat jich "jen pár" na tuto stránku... :-)

Rozhodli jsme se vrátit k modelu akce, která se v této podobě konala naposledy v roce 2005. Vytáhnout naše "nové" rodiny na výpravu, seznámit se, navázat kontakty. Vždyť minimálně v družinách N a M bylo plno rodin, které za seznámení stály :-) Trvalo dlouho, než jsme si získali důvěru několika z nich, překonali jejich obavy a přiměli je se přihlásit. Dík za to patří i Merlinovi, který vytrvale loboval a hecoval všechny z družiny Nejmladší.

V pátek jsme se sjeli na Krucemburk a mezi chystáním prostor a programu zvědavě očekávali příjezd účastníků. Víťa, Jiříček, Terka, Alča, Majka a já, v kuchyni Bizon. A už se nám to sjíždí. 7 rodin, 12 rodičů, 16 dětí, z toho 5 úplných prcků a předškoláků. Luxusní letní počasí nám trochu nabouralo začátek, protože se nikomu nechtělo dovnitř a užívali si skvělý areál základny Štíří důl. Nakonec jsme se přece jen ubytovali a sešli se v improvizovaném baru Zelená laguna, kde na děti čekaly nealko koktejly a sladké minipoháry. První večer potom probíhal volně, bez organizovaného programu, s výjimkou jedné hry pro rodiče po večerce :-) Naše obavy, jak to provedem s tím tykáním, padly hned zkraje, tykání bylo prolomeno už první večer. Sestava vypadala velmi slibně :-)

V sobotu jsme přes mírné protesty nakonec všechny vytáhli na rozcvičku. Někteří sice propásli úvodní masážní kolečko, ale rozhýbali se postupně všichni. Po snídani se rodiny vrhly na kreslení cedulek na svoje pokoje a archů na sbírání razítek - bodů. Potom se nám každá rodina představila, čímž byl oficiálně zahájen program akce. Většina rodin nakonec dorazila ve čtyřech, Svadbíci v pěti, dvě rodiny byly jen s jedním rodičem, což se ale ve finále naprosto nepotvrdilo jako nějaký handicap. Tatínek Tichý nám trochu stávkoval a v pátek nepřijel, ovšem v sobotu to napravil a dorazil - doufáme, že to bylo i proto, že zprávy z akce od jeho rodiny zněly velmi lákavě :-)

A pak už jsme sázeli jednu hru za druhou. Nejprve museli rodiče poznat poslepu svoje děti a děti zas rodiče. Některé rodiny byly značně ve výhodě, délka vlasů (nebo naopak jejich absence :-) ) hodně napověděla. I tak bylo ale veselo, například když si všichni tři Svadbíci vybrali za svého Víťu. Druhou hrou byl velký sobotní nákup, což se ukázalo jako zábava poměrně akční. V této hře jsme spojili některé rodiny dohromady, přece jen ten nákup byl hodně velký... Potom jsme chvíli nechali být hry na body a šli ven, užít si krásné počasí a skvělou louku u týpí. Po úvodních seznamkách jsme vyzkoušeli oblíbenou hru Čarodějnice - obr - trpaslík (viz foto) a potom - pro fotografy rovněž velmi vděčnou - taškařici pro dospěláky, párový závod s jablkem. Tečkou před obědem bylo rozplétání lidských klubíček, ve kterém, co mám zprávy, nezvítězily ani děti, ani dospělí :-)

Na oběd jsme měli klasické oddílové "riziko" a potom nás čekal vysněný polední klid. Zmrzlinka, kafíčko, deskovky... Odpočinek nebo hry, jak je libo. Tím však krásné počasí skončilo, začalo poprchávat a odpoledne jsme tedy trávili uvnitř. Napřed bylo nutno oškrábat brambory na večeři, což jako hru pojali dva nejmenší drobečci Davídek s Filípkem. Do večeře jsme si ještě zahráli telegraf, žravou hru s piškotama a šlehačkou, a taky jsme vyráběli hadráky - panenky ze starých ponožek. Nikdo nečekal, jaké krásné výtvory se nám sejdou a že se malé děti zbytek víkendu od svých nových hraček nebudou chtít odloučit :-) Po večeři ještě proběhla legrácka v podobě balení tatínků do "obvazů" z toaleťáku - vznikly nám čtyři krásné mumie...

Protože jsme byli optimisté, počasí se umoudřilo, tatínci připravili oheň a večer jsme se všichni přesunuli k táboráku. Čekal nás dlouhý a úžasný večer, plný zpívání s kytarou. Nejprve jsme "projeli" oddílový zpěvník, doprovázeni 4 kytarami a dvojčaty Svadbíkovic, kteří neomylně hlásili čísla písniček. Po uložení dětí pak kytarová seance pokračovala neuvěřitelnou smrští písniček. Na jedné straně Radek Zajdák, doplňován Merlinem, na protější straně David Mynář. Repertoár od Kamelotů a Žalmana, folkově-trampský výběr, přes některé současné i pamětnické songy, všemožné úlety až k Metallice. To vše zazděno povídáním ve finštině :-) Kdybychom nebyli unavení po náročném dnu, a taky nesnědli všechny přinesené přebytky z kuchyně, zpíváme tam asi dodnes. Ještě zhruba v půl třetí ráno jsem se u botníku při přezouvání učila, jak se řekne finsky americký fotbal... ale bohužel jsem to už zapomněla :-)

Ráno bylo těžké, ale děti neúnavné, takže jsme nakonec vstát museli. Dopoledne nás čekalo ještě několik her. Prvním úkolem rodin bylo sepsat pohádku na písmeno P. Dlouho jsem se tak nezasmála, některé pohádky jsem smíchy i obrečela :-) Velká škoda, že jsme si je nenatočili na video! Další hrou bylo poznávání vůní a zvuků. Čichači byli rodiče, zvuky pak poznávaly děti. Po svačině a menší pauze s deskovkama jsme se ještě vydali ven - vyzkoušet hru smradlavý vajíčko, hrátky s padákem nebo prorážení míče mezi nohama. Na závěr si všichni zaběhali při Jiříčkově "obíhací" hře, takže jim už ani nevadilo, že není takové teplo, jako včera.

Ani nevím, jestli jsem nezapomněla na nějakou hru, bylo jich opravdu hodně. Dospěláci ještě navíc hráli hru na Dobré skřítky - každý se snažil prokazovat drobné pozornosti vylosovanému kolegovi. Někteří skřítci byli hodně vynalézaví, takže i tahle hra přinesla veselé zážitky :-)

A jdeme do finále: po výborném obědě (tortily s masovo-fazolovou náplní) nás čekal už jen závěrečný rozstřel. Na prvním místě nám totiž se shodným počtem bodů skončily hned tři rodiny. Rozstřel formou "náhlá smrt" s hrou topen (nebo taky jungle speed) proběhl opravdu bleskově a tak bylo o vítězích jasno: bodování vyhráli Zajdáci, následováni Svadbíkama a na třetím místě skončili Gazdovi/Šaškovi. I mezi ostatními rodinami byly ovšem minimální bodové rozdíly a tak diplom a v podstatě stejné ceny dostali všichni. A pak jsme ještě rozdávali další diplomy: Titul Sympaťák dospělák získal hlasováním taťka Merlin, před Radkem Zajdákem a Naďou Šaškovou. V kategorii dětí vyhráli shodně Jirka Mynář a Adam Svadbík. Radek dostal ještě diplom za Jackův smích, Naďa Drahošová za odvahu přijet :-) Zdeněk Tichý za to, že přijel a nelitoval. Zahrádci získali titul nejstaršího a současně i nejmladšího účastníka, diplom však dostali i Gazdovi/Šaškovi, protože jejich nejmladší byl druhý jen o dva dny :-)

Pak už jsme se jen podívali na slideshow z fotek, zamáčkli slzu :-), pobalili se, rozloučili a vydali se na cestu domů. Musím říct za nás pořadatele, že jsme z akce odjížděli naprosto nabití dobrou náladou. Mladí vedoucí si vyzkoušeli uvádění her pro jinou věkovou kategorii a získali taky "svoje" parťáky - rodiče, ze kterých jsou nadšení (na předchozí Rodinky jezdili jako účastníci se svými vlastními rodiči). Sestava rodin byla úžasná, dospěláci i děti si nás získali... Všichni šli do všech aktivit naplno a byli opravdu skvělí. Jsme moc rádi, že jsme se do toho pustili - a že jste vy šli do toho s námi. Doufáme, že jste nelitovali a že jsme vás nezklamali. A že se brzy potkáme na nějaké další akci. Pokud jde o nás, vyrazili bychom klidně hned :-)

za všechny pořadatele
oddílový psavec, kronikář a historik Hanča

PŘINÁŠÍM PŘEPIS POHÁDEK :-)

PRAŠTĚNÁ PRABÁBA
Pozor! Padá! Páác! Přistála před panelákem praštěná prabába Pandrbába. Pravděpodobně přišla porucha. Průser! Pometlo pádem polámala, pokoušela pokouzlit, pometlo proměnila prasetem. / Zahrádkovi

PIŠKOT
Pěkně prosím, povídej, pravil potrefený piškot Pavel. Piškot Pepa poskočil, pěkný příběh připravil: „...Podzimní pátek přinesl prima počasí, prima pokec, prima partu, prostě paráda pro piškoty..." Piškot Pavel povídá: „Prdlajs příběh, použij pouze povídání „P“. Povidlo, pometlo, požilo, pravidlo, plavidlo, popel..." / Ticháčci

PŘÍBĚH POLICEJNÍHO PSA PUNTI
Pátrací pes Punťa pospíchal po pobřeží podél plechového plotu. Pronásledoval partu prohnaných poťouchlých pirátů.
Prvního prosince pes Punťa přijal prosbu princezny Pavlíny První. Prosím Punťo, pomoz. Postrádám převzácné předměty pradědečka Pepy.
Prozkoumává podzemní prostory. Pozor punťo, piráti přicházejí... Piráti pokradli peníze + poklad + prsten princezny Pavlíny První. Pes pokousal piráty přes plínky pampersky. Popadnul poklad, pospíchá, prchá. / Drahošovi (nevím, zda jsem dobře složila věty k sobě, kdyžtak mě opravte :-) )

POHÁDKA PRO PYTLÁKY
Pro pytláky pytlačící pstruhy připravuje porybný pěkné překvápko. Pravděpodobně políčí příšernou past. Pořídí pro pstruhy prdící prášek, pak prostě počká... Pytláci připraví prut pro pstruhy, přičemž podcení porybného.
Pět pytláků - polesný Petr, pekař Pepa, písař Pavel, pumpař Patrik, poskok Pišta, pokukuje po pstruzích. Po půl páté potichu připlouvá padesát pět pstruhů. Přitočí prdélky po pytlácích, počkají, pak příšerně prdnou! Padesát pět pořádných pstruzích prdů práskne pět pytláků po panděrech. Pytláci přeletí přes Pardubickou přehradu, potkají parašutisty, padnou. / Sv. Team

POPLETENÁ POHÁDKA
Poslyšte, popovídáme pohádku, popředu - pozpátku...
Pradávno pod patero potoky pobíhal pohublý pasáček Petřík, pasoucí pět prasátek. Prasátka pískala, pasáček pěl. Píseň poslouchala princezna Pavlínka, přesunujíc povozem po povrchu paseky. Pod posedem posedával posel. Pravil princezně: „Pěkná píseň.“ Princezna poptala pasáčka pěvce: „Pojď pět paláci!“ Pasáček protestoval: „Pěju pouze prasátkům.“ Princezna pravila: „Právě.“ Pasáček poté přijal, ptajíc: „Platíš?“ „Platím!“ „Penězi?“ „Pivem!“ Plác, plác. „Platí!“
Plná podzámecká putyka přivítala pasáčka Péťu při příjezdu pokynutím pravicemi. „Pivo pro Péťu, prosím!“ Pupkatý putykář přinesl pivo, pasáček pil. „Píše...“, pravil, „Plzeňské?“ „Pitomost, pravé podzámecké!“ Pasáček plat pravým podzámeckým přijal, pěl paláci, prasátkům, podzámčí, princezna plesala, pivo pěnilo, panstvo popíjelo, prasátka pochrochtávala... Pěkná pohoda. Pasáček Péťa přibral.
Pokračování příště...  / Zajdáci + Gazdovi/Šaškovi

PIDI PRASÁTKO
Paní, pánové, prťata, pidižvíci, povíme pohádku pro prasátka. Pidi prasátko postrádalo příbuzné. Picli před půlrokem. Pidi prase plakalo. Potom pípl ptáček. Povídá: „Pidi prase, přeplav potok. Pak použij přikrývku. Prokoukneš.“ Pidi prase provedlo pokyny. Potom prosvitl paprsek poloslunka. Příběh pomalu pokračuje. Pidi prase půjčilo ponorku. Pomalu plulo, přeplavalo přes Prahu, papuče podalo přátelům přes palubu. Poděkovali. Pak pidi prase prohlásilo, pánové, padejte pryč přes překážky, pahorky, přes paloučky, po pasece, po potoce pořád pryč po proudu. Pánové padali pryč, páč pidi prase přikázalo. Pak pidi prase potkalo podivného plyšového potkana. Předevčírem potkanovi přišili polooči, praktické poloosy pro poloauto. Ptáte, proč pořád postrádáte příběh? Pomotali, pozapomněli, přátelé propisovači. Pidi prase potom poznalo pohodu, postrádajíc příbuzné. Pousmálo pod pidivous, pokračovalo ponorkou po proudu přes potapěče pro potlesk, protože pracovalo pro producenty pohodových pohádek. Pomalu pauza, protože pidi prase písklo, prdlo, pomdlelo. Pac, pusu, padáme pryč! Potlesk? Pěkně poděkujeme :-) / Mynářovi

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Hanča (25. 4. 2013 8:01)
Poslední shrnutí a upřesnění informací právě odešlo mailem všem přihlášeným. Těšíme se na vás zítra :-)
Radka Tichá (20. 3. 2013 14:02)
Hlásíme se také 2+2. Příhlášku a peníze dodám na nejbližší schůzce. za "Ticháčky" Radka Tichá
Hanča (18. 3. 2013 10:48)
Došlo mailem:
Ráda bych touto cestou přihlásila náš klan (2+2) na akci pro celou rodinu "Taková normální rodinka"... Irena Zahrádková
A osobně/písemně přhlášeni: Kája Hesová + strýc
Radek (18. 3. 2013 10:30)
Ahoj vespolek..
Přihlašuji 1+2.......... :-)
Hanča (7. 3. 2013 20:20)
Přihlášeni Mynářovi, sláva :-) Svadbíci, máme s váma teda taky počítat?
Doufám, že se do toho 20.3. ještě někdo ozve, ale každopádně akce se koná, ubytování je rezervováno. Po 20.3. budeme moudřejší a otevřeme brány i pro bývalé účastníky :-) Tak si zatím ten termín držte volný!
Lužovi (6. 2. 2013 22:21)
To musíme vyzkoušet. 4ks