Družinová výprava - Kačerov 

Akce

Kdy:
1. 3. - 3. 3.
Pro koho:
Pondělňáčci

Popis

Článek z výpravy: 

V pátek na sraz dorazilo šest dětí, což bylo celkem zklamání, ale nezastavilo nás to, a tak jsme se s dobrou náladou a napěchovanými batohy vydali vstříc Kačerovu. Jeli jsme vlakem s přestupem na židenickém nádraží, potom z Kyjova autobusem do Vřesovic a pak už pěšky do Kačerova, který leží poblíž za Klimentskými rybníky. Chatu, kde jsme měli víkend trávit, jsme našli bez větších komplikací. Hned jsme se zabydleli. Potom jsme si zatopili v kamnech, aby nám bylo teplo a sedli jsme si kolem stolu. Po večeři nás Jirka v Kačerově řádně přivítal. Seznámil nás s jeho nejdůležitějšími a nejznámějšími obyvateli. A k našemu překvapení nám půjčil zlomek jeho dlouholeté sbírky komixů Kačera Donalda. Děti si jimi chvíli listovali, pročítali příběhy a vtípky, ale pak přišlo další překvapení. Jirka řekl, že děti mají komixy dle libosti rozstříhat a vytvořit vlastní komix úplně nový! Prvně se všichni báli časopisům nůžkami jakkoli ublížit, ale zanedlouho jsme měli před sebou několik zbrusu nových originálních kačeřích komixů :-) Potom jsme si ještě chvíli komixy pročítali, ale pak už jsme šli spát a nechali si zdát kačeří sny. 

Sobotní ráno bylo skoro jarně prosluněné, tak jsme si naši rozcvičku udělali venku. Donesli jsme si vodu ze studánky a dali si snídani v podobě tradičních kachen s chlebem a horkého čaje. Po snídani měli všichni v Kačerově skvělou náladu a tak jsme si začali tvořit naše výpravová trička. Každý si mohl vybrat, jestli jeho peří bude zdobit portrét krásné Daisy nebo kačera Donalda. Pak už stačilo jen dobarvit barvičkami na textil a nechat uschnout. Všichni si vytvořili své krásné tričko - někteří sbírali podpisy na záda, něktěří otisky všech kačerů.

Potom jsme si chtěli užít sluníčka a tak jsme šli ven. Následovala hra Strýčka Skrblíka. Ten chtěl, aby se děti naučily, v jakých zemích EU se platí měnou euro a aby se něco málo o těchto zemích dozvěděly. Proto kolem Kačerova umístil stanoviště pěti zemí - Francie, Španělska, Rakouska, Slovenska a Itálie. Každý musel všechny země navštívit a odpovědět na tři otázky. Ale byl tu háček. Každá země požadovala od Kačerů zaplatit vstupní poplatek. A protože každý měl pouze dolary, musel je ve směnárně směnit za eura. Naštěstí se všem podařilo navštívit úspěšně všchny země a odpovědět na otázky. Proto jsme se vrátili zpět do chatky a začali s přípravou oběda. Prvně jsme si uvařili rajskou polévku. Potom jsme vařili těstoviny s červenou omáčkou. Všichni přiložili svoje ruce k dílu a tak to bylo celkem rychle hotové. I přesto, že někteří po tom, co zjistili ingredience na červenou omáčku, odmítali i ochutnat, tak se po omáčce jen zaprášilo :-) Tak jsme si dopřáli chvíli odpočinku, polední klid. 

Až jsme si odpočali a slehlo nám po dobrém obědě, uklidili jsme nepořádek, umyli nádobí a vyrazili jsme na procházku do okolí Kačerova. Došli jsme k jednomu z Klimentských rybníků. Nebyl velký, ale byl parádně zamrzlý a nejvíce nás na něm zaujaly dvě uprostřed stojící židle. Tak jsme soutěžili v tom, kdo se do nich trefí kamenem - což byla fakt sranda :-) Potom jsme celý rybník oběšli. Kousek od rybníka bylo zasněžené Kačerovské náměstí, na kterém jsme dostali úkol - postavit sochu strýčka Skrblíka. Protože byl ale sníh zmrzlý, tak nám to moc nešlo. Ale aspoň jsme postavili něco jako permoníka, který si na ten sníh na chvíli sedl a přimrzl :-)
Naneštěstí jsme se potom dozvěděli, že jak nám babi Kačerová šla nakoupit suroviny na večeři, tak před chatkou uklouzla a spadla. Musela ji tedy odvézt kačeří sanitka. Při pádu se kolem chaty rozkutálely veškeré suroviny a tak úkolem bylo je najít a zjistit, co nám chtěla Babi na večeři připravit. Všechno bylo bez potíží nalezeno. Všichni se shodli, že ze surovin uděláme palačinky. A tak jsme si chatičku příjemně vytopili a smažili jsme palačinky. Každý si udělal svoji a zkoušel ji otočit ve vzduchu při obracení. Až se všichni najedli, tak jsme šli hrát stolní hru Střelené kachny.

Venku byla už tma a zima. Pak najednou přišel Jiříček z venku, že všechny peníze vydělané dopolední hrou ukradli Rafani a Skrblík slíbil, že když je najdou, mohou si je nechat. Stopy po penězích, které cestou Rafani poztráceli, byly označeny jednoduchými azimuty. Tak Kačeři popadli buzoly a vydali se ukradené penízky hledat. Akce skončila úspěšně, našla se peněženka plná chechtáků, které si všichni spravedlivě rozdělili. 

V neděli ráno jsme se nasnídali čerstvých topinek a začali jsme uklízet. Pro Martina si potom kolem poledne přijel tatínek, protože Martin musel hrát zápas ve florbale. Po obědě jsme se sbalili, chatku v Kačerově opustili a vydali jsme se zpět do Vřesovic na bus. Tam jsme při krátkém čekání pořídili pár skupinových fotek. V Kyjově bylo potřeba dojít na nádraží, což jsme nechali čistě v režii dětí. Chvílemi vypadalo, že vlak nestihneme, ale nakonec vše dobře dopadlo a na nádraží jsme se dostali s předstihem. Zbytek cesty si někteří plnili zkoušky. 

Myslím, že se mnou budou všichni souhlasit, když řeknu, že výprava byla moc super! Já osobně jsem si ji užila a těším se na další. 

Na základě motivace výpravy jsme se s vedoucími dohodli, že naší družince už přestaneme říkat Pondělní družinka (už jen proto, že skoro rok máme schůzky ve čtvrtky :-) ) a začneme se nazývat KAČEŘI :-) 

Děkuji VŠEM Kačerům, co se zúčastnili, jmenovitě: Romči, Makči, Nikči, Ondrovi N., Martinovi a Patrikovi a hlavně Jiříčkovi :-) 

 

Anka

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Anka (11. 3. 2013 20:00)
Děkujeme moc!!! je super slyšet pozitivní ohlasy ;) děláme to rádi! :)
Hanča (11. 3. 2013 10:10)
Tož Kačeři, gratuluju k prima novému názvu :-) Kdo by to byl řekl, že křížením oslabeného Mravenečka a Tučňáka vznikne tak skvělý Kačer :-) Anko a Jirko, dobrá práce!
Fajťáci (11. 3. 2013 10:04)
Ahoj Anko a Jiříčku, děkujeme za prima výpravu pro děcka. Martínek nám hned večer celý víkendový program popovídal, vždycky se vrátí nadšený. Jste oba moc šikovní, že je tak dobře vedete a vždy něco zajímavého vymyslíte.
Jiříček (9. 3. 2013 15:07)
Článek suprovej! Děkujem aji tobě Kačeřice Anko :-)
Víťa (9. 2. 2013 9:09)
Můžu se na vás přijet podívat?
Jiříček (8. 2. 2013 8:49)
Tak co děcka? Kdo pojede? Já se hlásím jako první.