Šmoulové - příměstský tábor 

Akce

Kdy:
25. 8. - 29. 8.
Kde:
Klubovna - Brno
Pro koho:
celý oddíl, veřejnost

Popis

1. den - výroba masek, vaření lektvaru neviditelnosti a záchrana Šmoulů

V pondělí ráno jsme se všichni sešli v klubovně a protože se s některými neznáme, zahráli jsme si pár seznamovacích her. Potom jsme se chtěli jít seznámit i se Šmouly. Ale ti teď žijí ve strachu z Gargamela a bojí se i všech cizích lidí, proto jsme si nejprve museli vyrobit masky, abychom vypadali jako oni. A pak jsme se vydali do jejich vesnice...

Ale co to? Místo Šmoulů jsme našli jen ve spěchu načmáraný vzkaz, že je Gargamel unesl a potřebují zachránit. Rychle jsme se pustili do výroby lektvaru neviditelnosti, protože moment překvapení je u každého útoku důležitý. Děti sbíraly nejprve normální přísady jako jetel, jehličí nebo listy a potom i kouzelné přísady, kdy pro každou kouzelnou přísadu musely splnit nějaký úkol.

Dodělání lektvarů jsme pak nechali na vedoucích a šli se do klubovny najíst a po krátkém poledním klidu jsme se pustili do pronásledování Gargamela a jeho pomocníků.

Pomocí šipek, které nám unesení Šmoulové nechali, jsme se dostali až do Zamilce. Tam už náš lektvar bohužel vyprchal, museli jsme se proto pro Šmouly plížit. Zachránili jsme je skoro všechny!

Po návratu jsme si ještě zahráli pár her a pak už se všichni rozešli domů, aby si na další den pořádně odpočali.

A co nás čeká zítra? To se nechte překvapit. Přijďte a zažijte šmoulí dobrodružství na vlastní kůži. :-) 

Alča

2. den - déšť, malování levou rukou, výlet do Soběšic

Úterní den byl deštivý a teplo klubovny bylo příliš pohodlné abychom se vydali na nějaká akční dobrodružství s kamarády Šmouly.

Ale i když jsme dnes náštěvu do Šmoulí vesnice nepodnikli, dostali jsme úkol! Naučit se ovládat běžné činnosti levou rukou - nebo alespoň tou rukou, kterou nejsme zvyklí tolik používat a nebo s ní psát. Ve dvojicích jsme malovali zážitky ze včerejšího vysvobozování, výroby masek nebo z vaření lektvaru. Ze začátku nám to moc nešlo, ale nakonec nám obrázky krásně zdobí klubovnu. Obrázky jsme také vyhodnotili. Kdo při malování opravdu nepoužil druhou ruku, mohl už následující činnosti provádět rukama oběma, ale ostatní, co si lehce pomáhali, se museli ještě chvíli namáhat. Vyzkoušeli jsme si i jaké je to zavazovat tkaničky ve dvojici levou rukou atp. 

Po obědě venku déšť ustal a tak jsme se vydali na průzkum přírody, kterou Šmoulové milují a kde také bydlí. Došli jsme nakonec až do Soběšic. Cesta byla sice blátivá (maminky, omlouváme se :-) ), ale o to více dobrodružná. Procházka lesem se protáhla až do odpoledne. Cestou jsme si povídali, hráli jsme slovní kopanou a dýchali čerstvý vzduch. 

Doufáme, že zítra bude počasí příznivější a naši plánovanou návštěvu Šmoulí vesnice nepřekazí! 

Anka

3. den - déšť pořád, celodenní procházka na tišnovskou Klucaninu, návštěva Šmoulů

Dnešní den začal stejně jako ten včerejší. Deštěm. To se určitě Šmoulové zase schovají do chaloupek a domečků a my je zase neuvidíme. Ale protože nejsme z cukru, vyrazili jsme chvilku po desáté na vlak. A kupodivu, než jsme dojeli do Tišnova, déšť ustal. 

Po žluté značce jsme se vydali městem na kopec Klucanina se stejnojmennou rozhlednou. Cesta nebyla dlouhá, ale byla blátivá a do kopce. Naštěstí nám ji zpříjemnila naučná stezka pro děti! Kolem cesty byly umístěné tabule s různými úkoly, které si děti mohly vyzkoušet a naučily se něco nového o tom, jak to v přírodě chodí. Například si mohly vyzkoušet poznat jehličnaté stromy, mohly se podívat, jak vypadají mláďata lesních zvířat, nebo jak je uspořádané mraveniště vevnitř. 

Potom jsme dorazili na rohlednu. Byla vysoká a mohutná. Cestou nahoru jsme počítali všechny schody. Bylo jich 133! A i když nebylo počasí pěkné, bylo zataženo a foukal studený vítr, výhled z rozhledny byl celkem dobrý. Viděli jsme z vrcholu celé město Tišnov, dokonce i železniční dráhu, odkud jsme přišli. Jakmile jsme sešli dolů, dozvěděli jsme se, že Šmoulince se rozsypala šperkovnice a tak jsme z přírodních materiálů vyrobili Šmoulince šperky nové. 

Po obložených chlebech se zeleninou k obědu jsme se rozhodli poznat některé členy Šmoulí vesnice, protože jsme je moc neznali. Schovali se před deštěm naštestí dovnitř do rozhledny, tak jsme u toho ani nezmokli. 

Cestou lesem dolů už mezi mraky prosvitávalo sluníčko a když jsme přicházeli ke klubovně, někteří už vytahovali i sluneční brýle. 

Dnešek byl celkem úspěšný. Konečně jsme se se Šmoulíky setkali, rozrostli jsme se o dalšího člena - Matěje, a dokonce nás Šmoulové za návštěvu pozvali do zábavního rodinného parku, kam vyrazíme zítra. Budeme se moc těšit! :-) 

Anka

4. den - konečně sluníčko, Šmoulí klání, Bongo! 

Čtvrteční den začal jako obvykle pohádkou a pro změnu sluníčkem. Dívali jsme se na Karlíka a továrnu na čokoládu.

Na dnešní den si pro nás Šmoulové připravili různé soutěže do Šmoulího klání. Šmoula Básník chtěl zjistit, jak dobří jsme básníci. Čtyři týmy dětí měly za úkol vymyslet co nejvíce rýmů na slova LUK, VŮL, KOČKA, ANKA a KOS. Zjistili jsme, že děti mají velkou představivost a dokonce vymyslely i některá slova, která neexistují! Dalším úkolem bylo napsat co nejvíc slov na určité písmeno, protože slovní zásoba je u básníků také velmi důležitá. U Šmouly Siláka se všichni utkali v různých sportovních disciplínách. Přetahování, sbírání lesních plodů na rychlost a štafeta nedělaly dětem žádné potíže a všichni tyto úkoly hravě zvládli.

Po obědě jsme se vydali do Bonga, kde na nás mimo jiné čekal Kvíz Taťky Šmouly. Po úspěšném vyřešení jsme se všichni konečně vrhli na atrakce a pořádně se vyblbli. I vedoucí si přišli na své - zatímco děti řádily v bludišti, na trampolínách nebo na skluzavkách a v balónkách, se nechávali masírovat na masážních křeslech (velmi doporučujeme! :-) ). Do klubovny jsme se vrátili unavení, ale s mnoha zážitky z tohoto dne.

Zítra nás čeká poslední den letošního šmoulího příměstského dobrodružství. Po celý týden děti za jednotlivé hry a aktivity získávají body. Zítra proběhne vyhodnocení a vyhlášení. Tak pokud jste zvědaví, jak to dopadne, a chcete získat skvělé odměny, tak si závěr nenechejte ujít! :-) 

Lucka

5. den - luštění šifer, záchrana Šmoulíčka, ukončení a vyhlášení

Potom co jsme si jako každé ráno, ale tentokrát na posled, pustili pohádku, musela jsem dětem oznámit, že v noci zamnou došla Sašetka a svěřila se mi, že když šli vzbudit malého Šmoulícka, tak v jeho postýlce ležel jen dopis od Gargamela. V dopise byo napsáno, že Šmoulíčka unesli.

Potom všihchni Šmoulové chytli Gargamelova pomocníka Klukafuka. Ten Šmoulům po nátlaku řekl, kde Gargamel Šmoulíčka ukrývá. Klukfuk jim to prozdradil ale v šifrách, jenže ty Šmoulové nezvládli vyluštit, tak nás poprosili o pomoc. Nám dali šifry taky pěkně zabrat, ale zvládli jsme je.

Věděli jsme kde se Šmoulíček ukrývá a tak jsme se ještě před cestou posilnili lasagnemi. Když jsme došli na místo, kde měl být Šmoulíček, tak tam byli jen další Gargamelovi pomocníci, ale po Šmoulíčkovi ani stopy. Zlouny jsme potrestali a porazili, našeho vystrašeného kamaráda našli a vysvobodili!!! Šmoulové zase můžou žít svůj krásný a poklidný život. 

Po náročné záchraně jsme se vrátili zpět do klubovny, kde proběhlo vyhlášení. Nejvíce bodů ze všech získala Monča Křížová a Adam Svadbík, tak si mohli odměny vybrat jako první. Ale protože byli šikovní úplně všichni, všichni si šli vybrat svoji hromádku odměn. Každý také obdržel Upomínkový list, aby si naše týdenní Šmoulí dobrodružství pamatoval dlouho. 

Za celý týden jsme viděli kus přírody, poznali jsme nové kamarády, zahráli jsme si spoustu her a navíc jsme pomohli modrým kamarádům Šmoulům. Snad se s většinou účastníků letošního tábora setkáme i v přístích letech. 

Takže děkujeme všem :-) 

Barča

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Ivča Buchta (19. 4. 2014 19:02)
S Vojtou můžete na příměšťáku počítat.