12+ Severka&Tulák 

Akce

Kdy:
4. 4. - 6. 4.
Pro koho:
Kačeři

Popis

Netradiční, ale hlavně náročnou víkendovku mají za sebou severáci z Kačerů a severačky z Bubáků. Jaké je to postavit přístřešek po tmě jen z přírodních materiálů, najít souřadnice záchranného vrtulníků nebo sundat si snídani ze stromu si zakusili všichni. Ale určitě si to moc užili.

V pátek na hlavním nádraží jsme se potkali s pionýry z brněnského oddílu Tulák. V počtu skoro dvaceti jsme sedli do vlaku. děti nevěděly, kam máme jet. Věděli, že cílem je srub Brlenka. Nakonec jsme vystoupili v Opatově. Na nádraží to vypuklo.

Dva týmy těžařů ropy dostaly mapu a buzolu. Všichni odevzdali mobily a vyrazili na cestu - bez vedoucích. Až byla skoro tma - dorazili ke srubu Brlenka. Na dveřích našli obálky - nové rozdělení do týmů a instrukce jak postupovat dál. V nich, že mají v okolí postavit přístřešek, 200 m od chaty, jen z přírodních materiálů nebo věcí, co mají u sebe a následně jej označit svítící tyčinkou. Následně zmapovat polohu přístřešků jiných týmů tak, aby nebyli zpozorováni. Až se ozvalo písknutí, měli pionýři otevřít druhou obálku, tam našli klíč a další instrukce: nasadit si čelenku se čtyřmístným číslem a jít lovit klíče cizích týmů, opět, aniž by byli spatřeni. Museli však rychle, kdyby se ozvala další písknutí, museli by přenocovat v přístřešku venku. Nakonec ale všichni vše zvládli a nocovali v chatě v teple.

Ráno vstávání znepříjemnil požár ropného vrtu, od kterého nám chytla i chata, tak museli všichni rychle ven a s sebou jen tři věci, které by mohli potřebovat během celého dne, a které museli následně nosit s sebou. Vyrazili do terénu. Na řadě bylo testování telepatie. Na stanovištích měly dvojice napsat např. barvu, kterou nejpravděpodobněji napíše i ten druhý. Potom měli všichni za úkol najít pomocí azimutu a buzoly svoji snídani. Chleby našli na stromě v třímetrové výšce, paštiky schované v nízkém hustém lesíku a máslo zavěšené na stromě na kladce. A následně otevřít jen s pomůckami, které měli u sebe. Takže výhodu měli ti, co si ráno vzali nožík.

Hned po snídani vyrazily týmy na dlouhý terénní přesun na bezpečné místo. Cestou je čekaly ale náročné překážky. Například musely děti sedm minut stát s předpaženýma rukama nebo postavit most a všichni přes něj přejít. Odpoledne byli konečně v bezpečí. Všichni hladoví. Ale co oběd? Na stůl dostali všichni suroviny na vývar a těstoviny s červenou omáčkou. Oběd oba týmy na ohništi venku dovařily a snědly až po páté hodině navečer.

Následující aktivita nesla název Sklizeň. Týmy, rodiny, si musely rozdělit role - Honzík, žena, muž a vůl. Cílem bylo získat mouku od mlynáře. Všechny kroky k mouce byly popsány v pravidlech. Týmy ohraničovaly pole, oraly, žádaly Boha zemědělství básničkou o vláhu, zavlažovaly a žádaly pozpátku mlynářku o mouku. Pak už byl tma. V okolí se objevilo divoké zvíře, které bylo potřeba zneškodnit. Každý musel divoké prase trefit střelou. No a potom jsme dostali zprávu, že někam do okolí přistane kolem půlnoci záchranný vrtulník a naše ropaře z nebezpečné mise zachrání. Ale problém byl, že nikdo nevěděl, kam přiletí. A protože ho všichni chtěli stihnout a bezpečně opustit Aljašku, vyrazili po týmech do lesa na stanoviště. S vysílačkou, pochodněmi a mapou. Na každém stanovišti ohlásili kódem svoji polohu, po splnění úkolu obrdželi část souřadnic a dalším přijatým kódem byli posláni na další stanoviště. O půlnoci se z vysílaček ozval pokyn, aby se týmy setkaly, spojily získané části souřadnic a vydaly se k vrtulníku. Nejdřív ještě získat GPSku. Vrtulník ropaři stihli a odletěli v pořádku do bezpečí. Kolem druhé hodiny ráno ulehli unavení dělníci ke spánku.

Ráno nás už čekal jen úklid, sbalení, společná fotka a odchod zpět do Opatova na vlak. 10 kilometrů na nádraží jsme stihli uběhnout v rekordním čase. Domů se těšili všichni, ale plni zážitků. Na podzim bude další akce 12+, zase s kamarády Tuláky. Přidáte se? :)

Anka

A jak to viděli účastníci?

Výprava se mi moc líbila. To, že se jedná o Boj o přežití, mě ze začátku vyděsilo, ale nakonec jsme všichni přežili a odnesli si spoustu nových věcí a super zážitků. Na víkend jsme se stali členy ropné společnosti.

Sešli jsme se na nádraží, koupili lístky a jelo se. Vystoupili jsme v Opatově, od vedoucích dostali mapu a měli jsme sami dojít k Brlence. Byli jsme rozdělení do dvou skupin a v každé byl agent, který měl dojít do cíle první. U Brlenky jsme našli vzkaz, ve kterém se psalo, že máme ve trojici postavit přístřešek, protože v něm budeme muset přenocovat. Postavili jsme si ho, zmapovali ostatní a čekali na písknutí. Poté jsme otevřeli druhou obálku, nasadili si každý na hlavu číslo a naším úkolem bylo ukrást cizí skupince klíč, aniž by někdo přečetl naše číslo. S klíčem nás pustili do chaty, kde jsme v klidu strávili noc.

Ráno jsme měli pět minut na to, abychom se převlékli a vzali si tři věci, s kterými vydržíme celý den. Následovala telepatická běhací hra ve dvojicích. Po hře jsme se vrátili k chatě a dozvěděli jsme se, že to zde na Aljašce není bezpečné a museli jsme se přesunout na lepší místo.

Peťka

Bylo to supr! :) Strašně moc mě to bavilo, hlavně to, že se pořád měnily skupiny. Jediný, co se mi nelíbilo, bylo to chození, ale to k tomu prostě patří. Byla to strašně super výprava. Užila sem si to! Moc dik za skvělou výpravu a zážitek!

Nikča

Mně se líbila akce 12+ celkově, zase sem poznala nový fajn lidi z pionýra, naučila spousty nových věcí, zjistila, co umím a co neumím a měla bych zlepšit a víc se naučit přežít v přírodě, protože když si budu musel udělat přístřešek z přírodních materiálů, tak to nezvládnu :D

Barča

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.