Letní výlet k vodě 

Akce

Kdy:
15. 6.
Pro koho:
Exoti

Popis

Bylo nám líto, že to tak neslavně dopadlo s naší poslední výpravou (tedy s účastí - či spíše neúčastí naší družiny na Srazu PTO), dohodli jsme se tedy, že vyrazíme ještě aspoň na jednodenní výlet. Počasí nám vyšlo - bylo krásně, ale na druhou stranu jsme většinu dne šli lesem, takže nám nebylo vedro.

Vydali jsme se v sestavě 10 dětí a Alča s Hančou tramvají a autobusem na konec Bystrce a vystoupili na zastávce U borovice. Hned kousek dál jsme si přečetli, že tu říká "U křivé borovice", že ta borovice rostla u hájenky a na její památku tu byly zasazeny malé stromky, tři mladé borovice. Pak jsme pokračovali Podkomorskými lesy, viděli jsme hájovnu (kde je dnes nějaká farma a koně), prohlédli jsme si řadu včelích úlů a za chvíli došli k místu, kde se letos konal Setonův závod. Děti už z dálky hlásily, že ta místa poznávají a líčily mi historky ze závodu, zejména komu kde ujely nohy na blátě, ale taky jak se jim povedla stavba stanu...

Po prvním úseku cesty jsme došli k Helenčině studánce, ochutnali vodu, nasvačili se a dozvěděli se něco o tom, kdo to byla ta Helenka a Ríša z "Pohádky Máje". Pak jsme pokračovali k druhé, Ríšově studánce, jejíž okolí bylo pořádně zarostlé vysokou trávou a celkově byla studánka míň upravená. Odtud jsme pokračovali směrem k hradu Veveří a cestou jsme hledali podle fotografií místa z plánku jedné hry, kterou hráli loni rodiče na akci Šaškec :-) Takže jsme postupně objevili třeba další úly v lese, tajemné místo v rouře propustku pod cestou (a zkoumali, ze které strany je asi fotka focená) a nakonec našli i lampu u hradu.

Na hradě Veveří jsme prozkoumali několik nádvoří a na jednom z nich pořídili vytouženou zmrzlinu. Ještě jsme chvíli koukali na místního kováře, který vyráběl malé podkovičky, a pak jsme už museli vyrazit k přehradě, aby nám neujel parník. Ještě jsme se rozhlédli z lávky, koukli na přehradu i hrad Veveří a pak se usadili na schodech a čekali na parník. Ten přijel ve chvíli, kdy už byly děti k neudržení a chtěly vyvádět nějaké rošťárny. Na parníku se ale usadily na horní palubě a byly celou cestu až do Bystrce opravdu hodné :-)

Jediná škoda je, že jsme nestihli vykoupat se v přehradě a ani jsme vlastně nešli kolem žádného vhodného místa... Tak třeba příště.

Hanča

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.