Vánoční výprava 

Akce

Kdy:
16. 12. - 18. 12.
Pro koho:
celý oddíl

Popis

S blížícím se Štědrým dnem pohlcuje lidi nákupní mánie, nakupují spoustu věcí a odpad se nestíhá zpracovávat. Hromadí se a někteří lidé jej odhazují do lesa, zvířátka nemají pak kde spát a co jíst. Vyjeli jsme proto s celou Severkou na Vysočinu do Blatin, kde jsme se rozhodli zvířátkům pomoci a také si od vánočního shonu odpočinout.

Abychom to zvládli co nejlépe, museli jsme se naučit správně třídit různý odpad. Běhali jsme kolem, hledali hromádky odpadu a potom třídili do správných popelnic s Plasty – ty jsme poznali podle žluté čepičky, Papírem s modrou čepičkou, s Nebezpečným odpadem, která měla červenou čepičku, do popelnice s Bio-odpadem – hnědá čepička a také do popelnic se zelenými čepičkami, kam se třídilo Sklo. Starší z nás se učili, jak dlouho se co v přírodě rozkládá. Bylo to po dlouhé cestě vyčerpávající a proto jsme šli spát.

I když bylo v sobotu ráno mrazivo, tak jsme si dali příjemnou rozcvičku venku a pořádně jsme si rozproudili krev v žilách. Dali jsme si výbornou snídani, na kterou nám Víťa s Kikou a Petruškou upekli buchtu a jablečný štrůdl.

A protože víme, jak jsou pro přírodu i člověka důležité pralesy, protože vytváří spoustu kyslíku a poskytují domov milionům druhů živočichů, pokusili jsme se prales zachránit. Zjistili jsme, že se v něm vyskytuje dosud neobjevené zvířátko, které je ze všech nejdůležitější, ale nikdo neví jak vypadá. Není to jen tak, zachraňovat prales, nejdříve museli vzhled zvířátka vypozorovat speciálním dalekohledem pozorovatelé, beze slov to sdělit běhačům, a ti běželi k jejich výtvarníkům, přes dveře zvířátko popsat a výtvarníci jej tvořili.

I když to bylo náročné, komunikace místy vázla, podařilo se nám prales zachránit a zvířátko v různých podobách ochočit.

Neodpočli jsme si ani po svačině. Přiběhl k nám totiž zoufalý Superhrdina Recyklák, že prý se na Zemi řítí obrovská planeta jen z odpadků. Recyklák si nevěděl rady, sám na odpadky nestačil, a tak nás požádal o pomoc. Potřeboval z našich řad nové superhrdiny s novými schopnostmi! Superhrdina musel být voděodolný – kvůli možnému dešti, musel se umět občerstvit a také se volně pohybovat. Protože jsme byli moc šikovní a Recyklákovi jsme chtěli pomoci, během chvíle se před námi zjevili 4 noví superhrdinové! Krabicák Plus, Popelnicomen, Mr. Modrý Recyklátor a Odpaďák. Recyklák byl provedením jejich super-kostýmů nadšený, všichni prošli testem voděodolnosti a pohyblivosti a tak jsme si mohli v klidu dát oběd.

Po poledním klidu, kdy byl čas na plnění zkoušek nebo učení, jsme šli ven na krátkou procházku a ozdobili jsme v lese stromeček ozdobami, které můžou zvířátka sníst. Byly totiž vyrobené z mrkví a jablíček. Když jsme se vraceli, byla už tma, ale v jídelně na nás čekaly vánoční rukodělky. Vyráběli jsme ozdoby na stromeček z brček, baňky z šišek, pletli jsme košíky z novin a zdobili jsme svícny.

Pak už pomalu nastal čas slavnostní večeře, u které jsme se sešli v severáckém kroji. Přijeli i návštěvy Merlin, Terka, Kuba, Kukina, Mája s Peroněm a Daníkem. Měli jsme tradičního štědrovečerního kapra (nebo někteří tresku) se salátem (nebo kaší). Po jídle nám nás náčelník Jiříček rozkrojil jablíčko, a byla tam hvězdička! Znamená to, že budeme mít štěstí, a kdo jablíčko ochutnal, sejde se s námi podle tradice, u severáckých vánoc i napřesrok. Potom jsme si rozdali navzájem dárečky, šli ven prskat prskavky a potom už do hajan.

Nedělní ráno jsme po snídani začali s úklidem, zkouškami a deskovkami. Po oběde jsme ošátkovali Kristýnku Bicanovou ze družinky Zelených, která se tím stala dalším členem z řad táborníků a může hrdě na svém kroji nosit severácký šátek. Gratulujeme! :-)

Potom už jsme si jen dobalili a vydali se na cestu domů.

Doufáme, že jste si výpravu moc užili, tak jako my, a že se s Vámi se všemi uvidíme na Štědrý den u klubovny, na Vánoční svářce a popřejeme si krásné svátky osobně.

Anka

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.