Sraz PTO 

Akce

Kdy:
25. 5. - 27. 5.
Pro koho:
celý oddíl

Popis

Na tuto akci jeli všichni plni očekávání, už jen proto, že poslední roky na Srazu PTO se sluníčko ani neukázalo a celý víkend propršelo. Předpovědi letošek však slibovaly jasno. Tak jsme se tradičně sešli na konečné tramvaje v Řečkovicích, nastoupili na šalinu a vyjeli směrem na Hlavní nádraží. Tam jsme nastoupili na vlak, ve kterém jsme začali potkávat i ostatní brněnské pionýry mířící na stejnou akci. Ve vlaku bylo vedro, ale děti to nijak neodradilo od toho si cestu pořádně užít. Povídaly si vtípky, historky z jiných výprav a tak jim (zdá se) cesta příjemně utekla. V Náměšti nad Oslavou na nás čekal autobus. Pan řidič zřejmě neměl z takového počtu dětí zrovna velkou radost, ale i tak nás zavezl do Hartvíkovic. Odtud už to bylo do cílového kempu Wilsonka jen kousíček pěšky.

Kemp už hýřil dětmi, vedoucí jiných oddílů stavěli stany a rozdělávali ohěň. No, typická srazová atmosféra :-) Na našem kousku louky už čekal náš náčelník Víťa, který část stanů už postavil, což ulehčilo spoustu práce (děkujeme :-) ). Takže jsme mohli vklidu povečeřet naše zásoby z domu. Pak naši podvečerní idylku narušili dva piráti, kteří si vybírali příznivce na své lodě pro zítřejší boj. Stmívalo se, ale nám se ještě nechtělo spát, tak jsme ještě všichni šli na vedlejší louku, kde jsme si až do večerní hygieny užívali oblíbené hry "Smradlavé vajíčko" :-). Potom jsme si vyčistili zuby a zalehli do spacáků :-)

V sobotu ráno nás probudilo sluníčko, což předznamenávalo pěkný den. Po nenáročné rozcvičce jsme si dali snídani v podobě rohlíků a pomazánkového másla. Pak už začal program. Nastoupili jsme spolu s ostatními oddíly na velikou louku a vyslechli jednoho z pořadatelů letošního srazu, Rendu, jak nám zopakoval pravidla boje pirátských lodí. Pak už to vše propuklo. Po kempu bylo rozmístěno několik stanovišť, kde byly umístěné suroviny. Např. dřevo - na stavbu lodi, jídlo na loď a pak další, které se vyměňovali za dělové koule na bojování. Pak se muselo dostat na ostrov a získat zlato. Dále se občas dalo přepadnout městěčko zvané Myškov. Po náročné hře, při které nám na hlavy pálilo sluníčko, jsme si dali oběd. Víťa s Majkou pro ostatní uvařili polívku a přichystali tortilly. Po obědě byl nachystán pro malé pionýry další program, který si každý mohl uspořádat, jak chtěl. Po kempu byly rozmístěny další stanoviště. U vody jsme se mohli projet na raftech, na louce jsme si mohli zkusit panákovat rum na čas (pozn. pro maminky: byla to pouze šťáva s příchutí rumu úplně bez alkoholu :-) ), nebo zkusit nízké lanové překážky v lesíku :) Někteří si šli i zchladit svá horká pirátská těla do přehrady. Navečer už byli všichni unavení, ale po večeři v podobě špekáčků a špízů jsme se ještě přesunuli na hřiště k bufetu, kde probíhal závěrečný program. Vyhlašovala se nejhezčí pirátská maska, tancovalo se (od té doby si všichni vedoucí zpívají Koko Dance :-) ) a sázelo se na různých disciplínách. Až byla tma, tak jsme se vrátili ke stanům, vyčistili si zuby a po tradiční ukolébavce Spinkej jsme usnuli, jako by nás do Dalešické přehrady hodili :-).

V neděli ráno nás opět probudilo sluníčko, jak nám pálí do stanů. A aby se nám lépe vstávalo, dali jsme si snídani. Po chlebu s marmeládou se všichni nastrojili. Oddílový kroj totiž sluší každému :-) Pak jsme se hrdě přesunuli na velkolepý nástup všech účastníků Srazu. Čekalo nás představení novopečených instruktorů, vyhlášení včerejšího pirátského boje, a konečně očekávané vyhlášení celoroční soutěže - Zelené Ligy. Severka se umístila na 5. místě. Je to důvod k oslavám, ale vždy to může být lepší :-) Takový velkolepý nástup je podle mě zážitek i pro vedoucí, proto jsme udělali pár skupinových fotek a navrátili se ke stanům. Začalo balení.

Až měli všichni zabalené své spacáčky a ostatní věci, tak se všichni vydali na hledání "kešky". Protože jsme jako oddíl zapojeni do akce Pionýrský geocaching, tak se nám náramně hodilo, že na skále Wilsonka, která se tyčí nad kempem, jedna z kešek nachází. Mezi tím nám Terka s Ankou uvařili oběd, který byl poslední tečkou za letošním Srazem. Pak už jen dobalení a cesta domů :-)

Já osobně jsem si Sraz užila. Líbilo se mi, že bylo nádherné počasí, děti byly hodné a setkala jsem se zase po dlouhé době s mými vrstevníky z jiných oddílů :-)

Děkujeme všem za účast, a doufáme, že Zelenou Ligu do příštích let dotáhneme k lepším výsledkům :-)

Anka

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Alča (4. 6. 2012 15:11)
Skvělý kostýmy! Ani jsem málem nepoznala, že to jsou naše severácký děti :) Jinak vidím, že jste si to fakt užili.. tak příští rok snad jedu zase s váma a doufám že nebude pršet, jinak si fakt budu myslet že tam ten déšť nosím já :D